top of page

Omgeving

Naast de mooie ligging van de molen zelf en haar uitgestrekte ruimte om buiten te vertoeven eromheen, biedt Gilze zelf nog veel meer!

Gilze en Rijen is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de streek Baronie en Markiezaat. De gemeente ligt ten Oosten van Breda en ten Westen van Tilburg. Het omvat de dorpen Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot, plus een aantal buurtschappen. In 1840 had de gemeente 405 huizen met 2764 inwoners. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 10000 huizen met ca. 25000 inwoners.

 

Op de fiets of wandelend zie je zoveel! In de prachtige Chaamse bossen, boswachterij Dorst of bij de Vijf Eiken bijvoorbeeld. Maar ook op cultureel, culinair en sportief gebied valt hier van alles te ontdekken en beleven. Verder zijn er talloze overnachtingsmogelijkheden, die een uitvalbasis zijn naar Bourgondische steden als Breda, Tilburg en Antwerpen en publiekstrekkers als de Efteling en de Beekse Bergen.

 

Wies weet de mooiste plekjes te ontdekken en te verkennen, van een strandje tot bos, van moestuin tot camping, sta versteld van haar vindingrijkheid en haar wil de wereld te laten zien door een andere bril en mensen te wijzen op kleine, mooie dingen. Een dag op pad met Wies is een heus avontuur!

Geschiedenis

 

Gilze en Rijen is vanouds een centrum van leerindustrie. Rond 1870 waren er 26 leerlooierijen, 19 linnenweverijen, 3 bierbrouwerijen, 2 olieslagerijen, 2 mouterijen, 2 waskaarsenmakerijen en 1 touwslagerij. Rond 1960 waren er nog 53 leer- en 15 schoenfabrieken.

 

Streekproducten zijn er in Gilze en Rijen genoeg! Schapen-, geiten- en biologische kaas, vlees van edelherten, struisvogels of lakenvelders, honing, aardbeien en asperges zijn enkele van deze producten waar je geen genoeg van kunt krijgen. Wies neemt je mee op pad en laat je schoonheden zien waarvan je niet wist dat Nederland ze had!

bottom of page